
Paolo Gramaglia – Demonstratie culinara „Pastele La Molisana și un Chef Michelin!”
Paolo Gramaglia, născut în 1964, este executive chef și detine restaurantul President din Pompei, Italia, pasiunea sa pentru bucătărie născându-se practic odată cu el. După studiile matematice, care i-au oferit un simț important al preciziei mentale, a prins contur în el ideea că „atunci când va fi mare” își dorește să devină bucătar.
În 2006, Paolo preia singur conducerea restaurantului și imprimă o caracterizare tot mai specifică localului și bucătăriei sale. Anul 2015 este anul de glorie al President. Paolo obține consacrarea printre marii maeștri ai gastronomiei prin prestigioasa Stea Michelin, iar anul acesta restaurantul President, împreună cu chef Gramaglia, sărbătorește zece ani de stea Michelin.
„A fi distins cu steaua Michelin reprezintă un mare privilegiu și, în același timp, o mare responsabilitate – afirmă Paolo Gramaglia – acest important premiu îl face pe fiecare chef mai conștient că modus agendi trebuie să fie pătruns de o nouă perspectivă și că steaua nu trebuie considerată doar un punct final al unui mare succes, ci un punct de plecare către dezvoltare profesională.”
Cultura gastronomică a zonei Campania, Italia, este, pentru chef Gramaglia, un punct de referință care îi permite, într-o „călătorie a timpului fără timp”, să exprime creativitate și inovație în preparatele sale. Acesta este unul dintre principalele motive pentru care cultura gastronomică a Pompeiului din anul 79 d.Hr. este mereu prezentă în fiecare călătorie profesională a sa în străinătate.
Pentru chef Gramaglia, Pompei înseamnă istorie, cultură și gastronomie, iar pentru un chef cu stea Michelin din Pompei, a face cunoscute propriile rădăcini este un mare privilegiu și, în același timp, o mare responsabilitate, deoarece „prin munca noastră în străinătate reprezentăm nu doar filosofia noastră culinară, ci și Italia și marea cultură eno-gastronomică, unul dintre cele mai mari simboluri ale țării noastre.”
Gramaglia a depășit deja granițele naționale și este din ce în ce mai prezent în străinătate, unde își împărtășește ideea de bucătărie și emoționează oaspeții cu preparatele sale. În primăvara anului 2024 a deschis în Statele Unite, la New York și Miami.
De-a lungul timpului, chef Gramaglia a fost prezent în cele mai prestigioase hoteluri internaționale: din Emiratele Arabe, la Dubai și Abu Dhabi, în China – la Beijing, Hong Kong, Shanghai, Shenzhen, Changsha, Kunming – în Africa, la Accra, în Europa, la Lisabona, Madrid, Paris, Londra etc., și în America, la New York și Miami. La fel de importante sunt, în fiecare an, participările sale la Săptămânile Mondiale ale Bucătăriei Italiene, susținute de guvernul italian.
Și în noiembrie 2024, Emiratele Arabe l-au avut din nou protagonist pe chef Gramaglia, timp de două săptămâni, la Ritz Carlton din Dubai și la Shangri-La din Abu Dhabi, unde un public select de invitați internaționali de cel mai înalt nivel a putut descoperi, în premieră, noul meniu cu stea Michelin semnat Gramaglia:
Nicio graniță, doar orizonturi, doar libertate!
Bucătăria mea ca un orizont…
Nu există emoție mai mare decât să ai orizonturi care se succed, alcătuite din povești, timp, spațiu și tradiții.
Orizontul meu este în schimbare constantă…
Nicio graniță, doar orizonturi, doar libertate!
— Chef Paolo Gramaglia
În Italia, chef Gramaglia conduce, de patru ani, restaurantul Donna Augusta din Masseria Li Reni din Manduria, Puglia, deținut de dr. Bruno Vespa. „La Manduria – spune Gramaglia – împărtășim cu Bruno un proiect de calitate ce urmărește excelența prin marile vinuri ale cramei sale, ospitalitatea splendidă a celor douăsprezece suite ale Masseriei și grija absolută față de oaspete prin mâncare și serviciul oferit la masa restaurantului Donna Augusta.”
În fiecare an, Masseria găzduiește mari evenimente, iar chef Gramaglia este invitat să gătească pentru prim-miniștri, miniștri și reprezentanți ai lumii politice, jurnalistice, editoriale și antreprenoriale italiene și internaționale.
Întrebat ce înseamnă pentru el munca sa și restaurantul său, Paolo Gramaglia răspunde cu simplitate și naturalețe:
„President este astăzi pentru mine ceea ce a fost întotdeauna: viața mea! … și, ca orice proiect de viață care se hrănește și apoi crește, trăim și muncim într-o accelerare constantă, pentru a atinge mereu noi și stimulante obiective.”
Pentru un chef de talia lui Gramaglia, care pune accent pe tradiție, inovație și rădăcini, colaborarea cu un brand ca La Molisana valorizează autenticitatea italiană, ingredientele de calitate, tehnica și respectul pentru materie primă.
La Molisana, pasta produsă 100% în Italia (Campobasso, Molise), controlează întreg lanțul de producție: cultivare / selecție a grâului dur, măcinare, prelucrare, extrudare, uscare și ambalare.
Din inima Italiei la Food Expo 2025: Pastele La Molisana și un Chef Michelin!