fbpx

România cifre cheie

România este unul dintre cei mai mari producători agricoli din Uniunea Europeană (UE) și are un rol semnificativ în producția de alimente din regiune. În ceea ce privește producția agricolă totală, România este de obicei clasată în primele 10 state membre ale UE. Potrivit datelor Eurostat din 2021, România a fost al cincilea producător agricol din UE în ceea ce privește producția agricolă brută. Iar la produsele alimentare specifice, România se numără printre primii producători de grâu, porumb, floarea soarelui și prune din UE. Țara este, de asemenea, un producător semnificativ de alte produse alimentare, cum ar fi carnea de porc, carnea de pasăre și lactate.

Potrivit celor mai recente date disponibile de la Eurostat, în 2020 România a fost clasată pe locul al 11-lea cel mai mare importator de alimente din Uniunea Europeană (UE), cu o valoare totală a importurilor de aproximativ 5,7 miliarde de euro. Principalele categorii de produse alimentare importate de România sunt carnea, produsele lactate, legumele și fructele, peștele și fructele de mare și cerealele. Unii dintre cei mai mari furnizori de produse alimentare pentru România includ Germania, Țările de Jos, Italia, Polonia și Ungaria.

Sectorul F&B din România servește ca un indicator puternic de creștere economică, chiar și după dificultățile suferite de sector în ultimii trei ani. Țara noastră oferă cadrul potrivit pentru investiții pe o piață dinamică, cu un apetit ridicat pentru importurile de alimente și băuturi, pe tot parcursul anului.

România deține a doua poziție în Europa atât în ​​ceea ce privește creșterea, cât și potențialul de creștere al consumului din sectorul Food & Beverage (F&B). Aceasta include restaurante, unități de fast-food, cafenele, case de ceai și saloane de înghețată, conform unui studiu realizat de Cushman & Wakefield.

Vânzările din activitățile de servire F&B au crescut în majoritatea statelor membre UE în 2021. Cu toate acestea, cea mai mare creștere a vânzărilor pentru activitățile de servire F&B a fost înregistrată în România – a crescut cu 57,4%.

Dintre cele 26 de state membre pentru care au fost disponibile date, trei au înregistrat un nivel mai ridicat al cifrei de afaceri în 2021 comparativ cu 2019: Bulgaria, Polonia și România; conform raportului indicelui EUROSTAT F&B 2021/2020;

Distribuția locală în Retail & Horeca a înregistrat un mare în cifra de afaceri din 2022 cu o creștere din aceste două industrii cu 27% față de 2020, ajungând la 21,1 miliarde de lei în 2021, potrivit unui studiu Keys Fin.

Piata de livrare.

Recent Posts

    Recent Comments

    Niciun comentariu de arătat.
    Latest Posts
    Ads
    Categories
    • Nicio categorie