The Romanian Pizza Challenge este deschisă tuturor profesioniștilor cu calificare de PIZZAR dar și celor care sunt pasionați de pizza. Concurenții vor crea propria rețetă de pizza – fie prin intermediul aromelor care te poartă într-o călătorie în Italia, fie prin diferite combinații proprii și originale de ingrediente.
Exemple de pizza:
- „Margherita” – Blat (rețetă proprie de aluat), sos de roșii, mozzarella și busuioc proaspăt.
- “Tartufata” – Blat (rețetă proprie de aluat), sos de roșii, mozzarella șuncă speck, mascarpone, rucola proaspătă și cremă de trufe negre.
- “Gusturi locale” – Blat (rețetă proprie de aluat), mozzarella, scamorza afumată, cârnat proaspăt românesc de porc și hribi locali trași la tigaie.
- Sunt doar exemple de pizza care ar putea surprinde un juriu în cadrul unei competiții locale sau chiar în cadrul unui campionat mondial.
Rețetele cu care fiecare concurent se va prezenta ar trebui să surprindă plăcut juriul, provocând concurenții să creeze combinații de gusturi care te transportă prin intermediul papilelor gustative.
RECOMANDARE: Chiar dacă se încurajează creativitatea, este foarte important să rămânem cu rețetele de pizza propuse într-o zonă în care să nu avem o aglomerare prea mare de ingrediente. Considerăm că pe blatul de pizza nu ar trebui așezate mai mult de 6-8 ingrediente. Această abordare ajută atât într-o competiție locală cât și într-una internațională.
Categoriile de concurs
- Pizza Clasică
- Pizza Napoletană
Membrii Juriu
- Andrei Fâciu – Președinte
- Carlo Casoni – Gourmet Chef Mutti
- Radu Dumitrescu – Voila Bistro
- Ionela Năstase
- Antonio Pasarelli
- Cristi Dandeș – Food of Bucharest
- Marian Zancianu
- Laur Suciu – Ave Forchetta
- Marco Favino
Eveniment organizat cu spirjinul:
Perioada de desfășurare
Concursul va avea loc pe 18 noiembrie 2024, în cadrul FoodService & Hospitality Expo organizat de Horeca Insight și găzduit de Hala Laminor.
Zona de concurs va conține 2 stații de lucru individuale pentru fiecare concurent, iar aceste stații vor fi folosite doar in ziua competiției. Fiecare stație va avea un cuptor profesional de pizza și un banc de lucru cu accesoriile necesare.
Cui se adresează concursul
Competiția este deschisă tuturor profesioniștilor cu calificare de PIZZAR dar și celor care sunt pasionați de pizza.
Premii
Primii 3 clasificați vor merge pe cheltuiala organizatorilor la campionatul mondial de la Rimini “Pizza Senza Frontiere” – Sigep 2025;
Cum te poți înscrie
Concurenții pot trimite până la data de 1 noimebrie 2024 la adresa de email: office@horecainsight.ro următoarele informații și materiale: nume și prenume, pizzeria sau locația în care profesează momentan, un CV, câteva poze cu pizza executată de ei și categoria la care participa.
Cei 30 de finaliști vor fi anunțați pe 5 noiembrie, urmând să primească ulterior informații referitor la următorii pași.
Probele de concurs
- Pizza Clasică
- Pizza Napoletană
Vizita inițială
Participanții vor avea 2 ore cu o zi înainte de concurs (18 noiembrie) pentru a comunica cu juriul detaliile și ordinea intrării in concurs. Pentru a crea condiții de concurență echitabile, echipamentele suplimentare vor fi permise în zonă cu permisiunea prealabilă și scrisă a organizatorului competiției.
Probele din concurs vor evalua deprinderile și abilitățile practice specifice calificării profesionale. Grilele de punctaj vor fi elaborate ținând cont de respectarea principiului egalității de șanse.
Probele practice, jurizarea și premierea se vor desfășura pe 18 noiembrie 2024.
Fiecare concurent va face o prezentare a rețetei executate în fața juriului:
- Numele pe care l-a ales pentru rețeta executată;
- Modalitatea de preparare a aluatului;
- Materii prime și auxiliare folosite.
Desfășurare concurs
Concurenții vor trebui să-și prezinte propria rețetă de pizza, prezentându-se fiecare cu aluatul lui și după caz, ingredientele necesare. În dimineața competiției se va permite intrarea în spațiul de concurs cu 1 oră înainte de ora începerii concursului. La începerea concursului președintele juriului va verifica materiile prime și stațiile de lucru.
Tuturor concurenților li se vor pune la dispoziție următoarele ingrediente de bază: făină albă sau semola, sos de roșii aromatizat sau roșii decojite, mozzarella, busuioc proaspăt, ulei de măsline, sare, mezeluri, legume Bonduelle.
Concurenții vor primi un pre-avertisment cu 15 minute înainte de a începe pentru a se putea pregăti de startul competiției.
Competiția se va desfășura pe parcursul a 15 minute, timp în care fiecare concurent trebuie să execute rețeta de pizza propusă pentru jurizare pe masa dedicată.
Concurenții pot aduce orice fel de materie primă, dar obligatoriu trebuie să folosească în compoziția produselor lor materiile prime impuse de juriu. În toate produsele pregătite se exclude blatul, acesta fiind jurizat separat ca textura și coacere.
Rețeta de pizza propusă și executată trebuie prezentată și dată spre degustare și jurizare imediat după execuție și fotografiere, pentru a nu se răci la momentul degustării. După prezentare, pizza se feliază la masa juriului, apoi va fi imediat degustată și jurizată.
Fiecare stație de pizza individuală va fi dotată cu următoarele echipamente:
- 1 bucată frigider Gastro;
- 1 cuptor pizza profesional;
- 1 bucată banc de lucru din oțel inoxidabil;
- 2 patete.
Echipament comun zonă de prep:
- 1 frigider dublu;
- 1 masă neutră;
- Blender de mână;
- Chiuvetă;
- 1 cântar.
Organizatorii nu își asumă nicio răspundere pentru pierderile/daunele sau orice accidente suferite de participanți în timpul sau după desfășurarea competiției. Pe toată durată competiției, concurenții trebuie să poarte echipament profesional inscripționat cu numele, șorț și boneta sau șapcă.
Materiile prime care se vor regăsi la stand: făină albă sau semola, sos de roșii aromatizat sau roșii decojite, mozzarella, busuioc proaspăt, ulei de măsline, sare, mezeluri, legume Bonduelle.
Este permisă intrarea în concurs cu ustensile profesionale, blaturi precoapte, paline, făină, condimente, ingrediente și alte materii prime profesionale necesare pentru realizarea produselor. Toate materiile prime și ingredientele trebuie să fie conforme din punct de vedere calitativ și al termenului de valabilitate.
Concurenții vor putea aduce și alte produse cum ar fi de curățenie și igienă: folii de prospețime, șervețele, prosoape de bucătărie.
Jurizarea
- 100 puncte pentru folosirea corectă a cuptorului și comportamentul la stația de lucru, HACCP și igienă;
- 100 puncte pentru aspectul pizzei și asocierile de ingrediente;
- 100 puncte pentru gustul și coacerea blatului.
Sarcinile de lucru:
- Organizarea și curățenia locului de muncă;
- Efectuarea operațiunilor pregătitoare – verificarea cuptorului;
- Întinderea blatului și ornarea acestuia cu ingredientele pregătite;
- Coacerea corectă a pizzei;
- Montarea pizzei pentru a fi fotografiată și prezentată juriului;
- Respectarea condițiilor de sănătate și securitate în muncă și de igienă specifice operațiilor executate, a circuitului deșeurilor și a regulilor de protecția mediului.
Evaluarea concurenților va cuprinde, fără a se restrânge la:
- Evaluarea aspectului estetic al concurenților din punct de vedere al echipamentului;
- Evaluarea respectării utilizării corecte a materiilor prime și auxiliare;
- Respectarea timpilor de preparare și a etapelor de lucru;
- Evaluarea caracteristicilor organoleptice de calitate ale produselor realizate (asocierea corectă a gusturilor /aromelor);
- Respectarea condițiilor de sănătate și securitate în muncă și de igienă specifice operațiilor executate, a circuitului deșeurilor și a regulilor de protecție a muncii;
- Aspectul pizzei şi asocierea de ingrediente, gustul final al pizzei.